Przepyszne potrawy, których trzeba spróbować na Mauritiusie

Mauritius to kraj wyspiarski u wybrzeży Afryki

Mauritius jest często nazywany tyglem smaków, ponieważ oferuje ekscytującą mnogość potraw z różnych kuchni. 

Na Mauritiusie znajduje się kilka rynków, na których można znaleźć produkty spożywcze z różnych części świata. Ciekawostką jest jednak to, że tak naprawdę nie ma odrębnej kuchni maurytyjskiej. Na wyspie nie było żadnych mieszkańców, aż do czasu, gdy przez Ocean Indyjski dotarli do niej portugalscy podróżnicy. 

Gdy rządy kolonialne przekształciły Mauritius w kolonię plantacyjną, na wyspę sprowadzono do pracy najemnych służących i niewolników z niektórych części Afryki i Azji Południowej. Niedługo potem nastąpiła również migracja dobrowolna.

Mauritius to kraj wyspiarski u wybrzeży Afryki
Plaża na Mauritiusie

Przez lata, kuchnie tych migrantów zostały połączone w kreolską. W rezultacie powstała różnorodna scena kulinarna z wieloma smakami, które koniecznie trzeba spróbować. 

Oto kilka pysznych dań, których nie można przegapić, jeśli kiedykolwiek znajdziesz się na wyspie Mauritius

Alouda

Alouda jest mauretańskim wariantem falooda z Indii. Jest to albo zielony albo różowy kolor i jest przygotowywany przez rozpuszczenie mleka, liści bazylii i agar agar z esencją.

Wideo: Jak przygotować Aloudę

Agar agar jest składnikiem uzyskiwanym z wodorostów morskich. Alouda Pillay w Port Louis jest najlepszym miejscem do spróbowania tego przysmaku, choć można go również znaleźć na centralnym rynku w okolicy. 

Posiłek z liści bananowca

Posiłek z liści bananowca jest typowym południowoindyjskim jedzeniem i jeśli znajdziesz idealne miejsce, które go oferuje, możesz całkiem dobrze zasmakować wszystkiego po trochu. Możesz wybrać posiłek wegetariański lub zdecydować się na taki, który zawiera również owoce morza lub mięso.

Jedzenie na Mauritiusie: Posiłek z liści bananowca
Jedzenie na Mauritiusie: Posiłek z liści bananowca

Ten posiłek zawiera kopiec ryżu z dhal, chilli sambal, marynowane warzywa i kilka curry. Jest to dość sycący posiłek, do którego często podaje się małe słodycze i szklankę słodkiego soku, aby zakończyć ten duży posiłek. 

Bois Cheri Tea

Czarna herbata jest uprawiana przez Bois Cheri, a importowane substancje aromatyzujące zostały do niej dodane później. Po zwiedzeniu fabryki herbaty Bois Cheri można odpocząć w kawiarni Bois Cheri, popijając czarną herbatę waniliową. Będąc na miejscu, warto zaopatrzyć się w zapas herbaty Bois Cheri dostępny w sklepie, aby móc się nią delektować nawet po powrocie do domu.

Napój Mauritius: Bois Cheri Tea
Napój Mauritius: Bois Cheri Tea

Boulettes

Boulettes są dość podobne do dim sum lub pierożków z Chin. Często podaje się je z dodatkiem świeżo posiekanego szczypiorku w aromatycznej zupie. Same pierożki robi się z wieprzowiny, mięsa, warzyw lub ryb. 

Jedzenie na Mauritiusie: Boulettes
Jedzenie na Mauritiusie: Boulettes

Większość ulicznych sprzedawców serwuje smaczne porcje boulettes w niskich cenach. Musicie tylko wypatrywać długich kolejek miejscowych, abyście wiedzieli, gdzie można znaleźć te najlepsze. Boulettes zdecydowanie zasługują na to, aby znaleźć się na Waszej liście obowiązkowych dań na Mauritiusie.

Dhal Puri

Dhal puri to miękki i cienki placek zrobiony z mąki z żółtego grochu. Jest on następnie wypełniony pysznymi, słodkimi pomidorami, dzikimi ziołami i maślanym curry z fasoli. Tę przekąskę można dostać wszędzie i w każdym miejscu na wyspie, a ponieważ jeden to za mało, warto zamówić dwa lub więcej. 

Wideo: Mauritian Dhol Puri – łatwy przepis | Jak zrobić Dhall Puri | Dal puri

Farata

Farata to Mauritiusowa wersja indyjskiej paranthy. Zazwyczaj jada się ją z chutney lub curry. Można ją kupić u ulicznych sprzedawców obok indyjskich restauracji w okolicy.

Wideo: [Kuchnia maurytyjska] Przepis na miękkie Roti (gotowanie w 3 minuty) | Mauretański chleb płaski

Gajdacki

Gajdacki to smażone na głębokim tłuszczu przekąski, które można znaleźć wszędzie na Mauritiusie. Mogą to być sajgonki, smażone kulki drożdżowe, smażone w cieście plastry bakłażana i samosy. Przekąski te sprzedawane są nie tylko przez małych ulicznych sprzedawców, ale nawet przez luksusowe restauracje. 

Mauritian Biryani

Mauritian biryani ma wiele podobieństw do indyjskiego Hyderabadi Biryani. Jest to aromatyzowany ryż z długoziarnistego ryżu basmati, jogurtu i długiej listy przypraw.

Wideo: łatwe i proste autentyczne biryani

Na samym dnie znajdują się ziemniaki, aby ryż nie przypalił się i nie przywarł do garnka. Możesz uważać się za szczęściarza, gdy zostaniesz poczęstowany ziemniakami, ponieważ są one pełne smaku i chrupiącej dobroci. 

Mauritian Curry

Curry stanowią dużą część kuchni maurytyjskiej ze względu na silne wpływy Indii na wyspie. Jednak maurytyjskie curry różni się od tradycyjnych indyjskich curry.

Wideo: Przepis na Lamb Curry – Autentyczne Mauritiusowe Curry Zwycięzcy Masterchef Sheliny Permalloo

Podstawą curry kreolskiego są liście curry, cebula i czosnek. Zazwyczaj podawane z chlebem i ryżem, maurytyjskie curry nie są tak pikantne jak ich indyjskie odpowiedniki. Plaża Gris Gris oferuje curry z ośmiornicy, które z pewnością zachwyci i zaspokoi Twoje kubki smakowe. 

Mine Frites

Mine frites to makaron, który smaży się w sosie sojowym, a następnie polewa smażonym chilli i cebulą. Idealnym miejscem na skosztowanie tego dania są stragany China Town w Port Louis. 

Roti Chaud

Roti chaud to płaski indyjski chleb, który podaje się z różnymi piklami i curry. Można go kupić u ulicznych sprzedawców i w restauracjach w okolicy. Jest to prawie to samo co indyjskie chapati lub roti.

Wideo: Najlepsze Roti z Mauritius

Owoce morza

Nie jest niespodzianką, że wyspa otoczona wodami szczyci się jednymi z najlepszych owoców morza, których można spróbować i doświadczyć na własnej skórze. Mówi się, że kuchnia maurytyjska jest ciężka od owoców morza, ponieważ odgrywają one dużą rolę w curry, gulaszach, a także innych potrawach tego obszaru.

Wideo: Gotowanie w języku kreolskim | Łatwe curry z ryb Mauritiusa w kwarantannie

Ryba z chilli i kolendrą, curry z krabów, Vindaye poisson, Vindaye ourite, smażone kalmary i wiele innych dań na bazie owoców morza zdecydowanie zasługują na miejsce na Twojej liście obowiązkowej do spróbowania. Najlepsze owoce morza na wyspie można znaleźć na straganach wzdłuż plaży i wzdłuż dróg plażowych. Przygotuj się, bo nie codziennie masz okazję zjeść świeży połów prosto z wody. 

To tylko niektóre z najbardziej smakowitych potraw i przysmaków, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie podczas pobytu na Mauritiusie. Aby doświadczyć tego jak miejscowy, możesz uciec z obszarów turystycznych w pobliżu plaż i zbadać małe dzielnice i zaułki. W ten sposób nie tylko znajdziesz smaczne maurytyjskie jedzenie, ale również będziesz miał okazję poznać przyjaznych mieszkańców. 

Artykuły z tej samej kategorii:

    Nic nie znaleziono